„Tettrekész” Fiatalok Alapítványa

 2014. december 04., csütörtök

2006-ban alakult Alapítványunk fő célja: A hátrányos helyzetben élő tehetséges fiatalok segítése, érdekvédelme. A munkanélküliség csökkentése érdekében az álláskereső fiatalok problémájának enyhítése, azáltal, hogy tanácsadásainkkal a munkához jutásuk segítjük.

Alapítványunk regisztrált, közérdekű önkéntes fogadó szervezet, tucatnyi önkéntes segíti mindennapi munkánkat. Általunk tapasztalatot és gyakorlati helyet szerezhetnek, amiben mi segítünk nekik az a pályázatírás, ügyviteli tevékenység, és egyéb szakterületeken nyert tapasztalat.

Civil programjaink folyamatosak, melyek a pályakezdő, tartósan unkanélküli fiatalokat is érinti. MunkáraKész fiatalok segítése megvalósult projektünkben a pályakezdő fiatalok számára munka és álláslehetőségeket kutattuk föl a régió civil szervezeteinél, ahol munkaügyi tanácsadásban részesültek. A program során 2010.03.10-én megrendezett Civil Állásbörze a Szegedi Tudományegyetemen Tanulmányi és Információs Központjában volt. A szegedi egyetemisták körében kimondottan frekventált helyen megrendezett esemény rendkívül sok érdeklődőt vonzott. Lelkes érdeklődéssel töltötték ki a fiatalok kérdőíveinket, azóta is több fiatallal tartja alapítványunk a kapcsolatot, akik a Civil Munkaügyi Információs Iroda szolgáltatásait igénybe veszik. A Dél-alföldi régióban korábban partnereinkkel együttműködve végezzük tevékenységeinket. Alapítványunk regisztrált önkéntes fogadó szervezet, tucatnyi önkéntes segíti munkánkat. A Szegedi Tudományegyetemmel jó kapcsolatot ápolunk, a 2011 végén Dél-Alföldi Operatív Programként beadott pályázatunkhoz fő együttműködő szakmai partnerként nyertük el támogatását.

A 2011. évben megvalósítottuk képzési programunkat, Képzés a fiatal „Tettrekész” civil szervezeteknek címmel. A képzés témája jogi, pénzügyi ismeretek, önkéntesség, adományozás és elektronikus ügyvitel volt. Részt vettünk a 2011-ben a X. Nagyváradi Nyári Egyetemen. A szakmai programokat öt szakosztályba osztották a szervezők: a Pedagógia, Zöld innováció szakosztály működtetését, az ezzel kapcsolatos feladatokat Alapítványunk láthatta el, ezzel is gyarapodtak tagjaink, önkénteseink ismeretei, rutinjai. Több civil szervezet által rendezett ifjúsági kerekasztal-sorozaton vettünk részt.

Székhelyünket 2012. január 24-én Mezőhegyesre helyeztük, mely része a leghátrányosabb helyzetű kistérségnek. Feladatunk a térségben uralkodó kilátástalan állapotok javítása. Közösségi és sportprogramokkal, életmód-tanácsadással kívánjuk javítani az itt élő fiatalok életminőségét, mely közvetve jótékony hatást gyakorol munkaerő-piaci szereplésünkre is. Rendelkezünk magyarcsanádi telephellyel is. Az ottani és a környező települések civil szervezeteivel, önkormányzataival, munkaügyi központtal jó kapcsolatot tartunk fenn.

2013-ban több civil partnerünk rendezvényén jelen voltunk, több együttműködést kötöttünk, új kapcsolatokat szereztünk, tapasztalatot adtunk át és új információk birtokosaivá váltunk.

Erdélyben megvalósult Székely-magyar Tudástalálkozó alkalmával erdélyi civil szervezetekkel vettük fel a kapcsolatot, a magyar hagyományok ápolása és az identitás növelés céljából. Délvidéki partnereinkkel történő találkozásaink révén, egyre szorosabbá vált összefogásunk.