Székely-Csángó-Magyar Tudástalálkozó

 2014. december 03., szerda

2013. október 26-30-ig Székely-Csángó-Magyar Tudástalálkozón vettünk részt Erdélyben a NoRA – Nonprofit Regionális Alapítvány programján, mely a Sepsiszentgyörgyön működő Amőba Alapítvány együttműködésével valósult meg. Magyarországon a Dél-Alföldön, Erdélyben a székely földön élő gyerekek kaptak lehetőséget a magyar hagyományok megismerésére, akik számára fontos az identitástudat továbbvitele, hiszen a jövő generációjaként ők számítanak az „alapoknak”. Fontos, hogy már gyerekkortól elkezdve tisztában legyenek kultúrájukkal, a honi értékekkel és az önhibájukon kívül a határon túlra szorultak szokásaival.

A program célja a megismertetés, egymás programjain való jelenlét és a kipróbálás által a tapasztalat átvitele a gyakorlatba. Fontos a Magyarország közigazgatási határain kívülre került magyarok identitásának megőrzése.

Több erdélyi városban jártunk, mint például Déva, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Szentkatolna, Gelence. A természeti értékek és látnivalók megtekintése mellett igyekeztünk megismerni a helyi szokásokat, kultúránkkal felelevenítettük irodalmunkat a minket szívélyesen fogadó civil szervezet által javasolt és megvalósított programokon keresztül.

Együttműködésünkkel együttérzésünket is kifejeztük azzal, hogy részt vettünk a székelyek nagy menetelésén.