Nagybányai partnerünknél jártunk

2015 augusztusában sikeres táborunk volt nagybányai partnerükkel a Teleki Magyar Ház Társasággal Ópusztaszeren. Szeptemberben meglátogattuk őket Nagybányán.
Sajnos az időjárás itt sem állt mellettünk. Míg utaztunk szép napos időnk volt, de másnap, amikor a várost fedeztük volna fel az eső ismét ellenünk dolgozott és csak zuhogott, zuhogott rendületlenül.
Megérkezésünkkor még javában folyt a Főtér Fesztivál, a nagybányai Magyar Napok rendezvénysorozat programja. A Berena zenekar húzta a talpalávalót és mivel velünk is utazott egy népzenei együttes úgy döntöttek összezenélnek.
A Harangláb Népzenei Együttes és a Berena együttesen csodás muzsikált szolgáltatott, amire kicsit és nagyok egyaránt ropták a táncot. Voltak, akik hagyományos népviseletben voltak. Még a velünk utazók közül is többen beálltak a táncolók közé.

3  1

A muzsika és a megérdemelt finom vacsora között Orsi megmutatta nekünk a városközpontot esti fényeiben pompázva.

 

Reggelre az időjárás megmutatta csúnya arcát. Mint ahogy Ópusztaszeren, itt is szakadni kezdett az eső. Első pillanatban elkeseredtünk, de Orsinak csodás ötlete támadt. A város egyik legjobb kávézójába vitt el mindet, ami a szállásunktól csak néhány percre volt. A finom kávé különlegességek mellett felmelegedtünk és jót beszélgettünk.

Az eső csendesedett, így ellátogattunk a Teleki Magyar Házba, ahol Dávid Lajos fogadott minket és elmesélte a mindennapjaikat, mindazt, amit a településen élő és a környékbeli magyarokért tesznek amióta csak megalakult a szervezetük.

Programunk egy közös ebéddel zárult. Kora délután indultunk el Nagybányáról, amikor is az eső teljesen elállt és szinte már ragyogó napsütésben buszoztunk hazafelé.