Hagyományőrzés civil szervezetek együttműködésével

 2014. december 03., szerda

A „Hagyományőrzés civil szervezetekkel” című program a Regionális Együttműködésért Alapítvány hagyományőrző programja,

 

 

 

 

 

 

 

amely első ízben került megrendezésre. A rendezvény nem csak a civil szervezetek összefogásáról, együttműködési lehetőségeiről szólt, hanem a régi huszár hagyományőrző, az ősi magyar íjászatról, tradicionális öltözékek bemutatásáról mutatott képet a civil társadalom számára. A felsoroltak mellett a résztvevők betekintést nyerhettek a mai magyar lovas életbe, a Dél-alföldi régió lovas turizmusának jelenlegi helyzetébe. .A projekt célcsoportja az észak és dél-alföldi régióban működő civil szervezetek, azon belül is legfőképp a debreceni és szegedi kistérségek civil szférája volt. Rendezvénysorozatunk három különböző helyszínén, összesen 48 fő vett részt különböző szervezetektől.

A projekt átfogó célja a régi huszár hagyományok megvalósítása volt a civil szféra bevonásával. A lovas hagyományőrzés, a rekreációs vonalon mozgó egyesületek, civil szervezetek együttes összehangolt munkájának megalkotása az Észak és Dél- alföldi régióban. A kistérségi összefogás előrelendítése, későbbiekben egy országos összefogás kialakítása, a program továbbfejlesztése.

A szegedi óvodák, iskolák és iskolai, óvodai alapítványok bevonása, az óvodás, iskolás gyerekek megismertetése a lovas rekreációval, lovas tevékenységgel.

Hagyományőrző lovas rendezvényünk 3 kerekasztal beszélgetést foglalt magában, amelyeket Szegeden 2 alkalommal és a záró kerekasztalt, Ópusztaszeren rendeztük meg.

(Időpontjai: 2010. március 29, 2010. május 08, 2010. május 16).                                                                                                        A program során négy előadás hangzott el, amely a követkőképpen épült fel:

1) „A lovas kultúra szerepe a rekreációban” címmel – A mai magyar lovas szabadidős tevékenység bemutatása, hazai aktualitások, lovas kultúrafejlődési lehetőségei.

2.) „Sárgaszőrű kiscsikó, mikor lesz belőled ló?” – lovas előadás gyerekeknek

Előadás, versolvasás, mesemondás, lovas találós kérdések gyerekeknek, lovas rajzverseny

3.) A civil szervezetek helyzete, és a hagyományőrző programok esélye Bács-Kiskun megyében”

4.) A hagyományőrzés szerepe a civil társadalomban

A projekt által elért konkrétumok között szerepel, hogy tartós kapcsolati rendszer alakult ki a programon résztvevő és bemutatkozó kistérségek civil szervezetei között; a résztvevők új ötletek, tudás és szakértelem birtokába kerültek. A megrendezésre került kerekasztal-egyeztetések, találkozók alkalmat biztosítottak a jó gyakorlatok, példák átadására, a szervezetek eredményes működésének elősegítésére, a civilek érdekérvényesítő képességének javítására.