Eszperantó Világkongresszus

 2014. december 03., szerda

Szervezetünk, a Humán Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Alapítvány 2011. július 23-30.-a között részt vett a Dániában megrendezésre került Eszperantó Világkongresszuson.
A kongresszusnak a Koppenhágában található Bella Center adott helyet, melyen megközelítőleg kétezren vettek részt. Az épület számos előadótermével tökéletesen megfelelt egy ilyen nagyszabású rendezvény lebonyolítására.
Számos előadáson vehettünk részt, melyek természetesen Eszperantó nyelven hangoztak el.
A kongresszuson mi is tartottunk előadásokat, bemutattuk szervezetünk tevékenységét, célkitűzéseit, megvalósított programjainkat. Beszéltünk az uniós pályázati lehetőségekről is, mint például a LEADER és Visegrádi Alap lehetőségeiről és arról, milyen együttműködések szükségesek hozzá. Az előadásokon való részvételnek köszönhetően sok új emberrel sikerült megismerkednünk, melynek eredményeként együttműködő partnerekre is sikerült szert tennünk.
A kongresszus során magyar-magyar találkozót is szerveztünk, ahol külföldön élő magyar eszperantistákkal is sikerült találkoznunk. A találkozón legalább 80-an részt vettek, bemutatkozott mindenki elmondta mivel foglalkozik, miért jött ide és milyen program megvalósításához keres partnereket.