DEI Innovációs Egyesület

 2014. december 04., csütörtök

Egyesület célja, tevékenysége:

 

Egyesületünk célja a határ menti civilek megszólításán és közös programok szervezésén túl, a civil összefogás előmozdítása lett. Létrehoztuk nemzetközi magyar-magyar civil hálózatunkat, melynek egyre több tagja van. Párhuzamosan a civil szerveztek csoportosulását is, ahol megosztjuk egymással a legjobb gyakorlatokat, valamint az önkéntesség területén szerzett tapasztalatainkat, sikereinket. Felvettük a kapcsolatot olyan szervezetekkel, akik rendelkeznek nemzetközi kapcsolatokkal, tanácsot és együttműködést kértünk tőlük. Szerencsére nem csak mi tartjuk fontosnak a magyar ajkú civilek nemzeti összefogását, így hamar partnerekre találtunk programjaink megvalósításához.

A 2011-ben először volt lehetőségünk részt venni egy Világkongresszuson, mely Dániában került megrendezésre. Három fórumot rendeztünk, ahol a szervezetek beszéltek tevékenységeikről, céljaikról és arról, milyen programokat szeretnének a közeljövőben megvalósítani és melyekhez keresnek együttműködő partnereket. A fórumunkon a pályázati kiírások kerültek terítékre. Uniós pályázatok (LEADER, Grundtvig, Visegrádi Alap) részletes bemutatására került sor. Tájékoztatást kaptunk ezen pályázatok kiírási figyeléséről, az együttműködési feltételeikről, azok program lehetőségeiről, a költségvetés elkészítéséről és elszámolási kötelezettségekről.

Az 2012-ben csatlakoztunk a Civil Összefogás Fórumához, melynek célja a civil kultúra fejlesztése, lelki közösségünk bővítése, különösen a háromgenerációs együttműködés keretében.  Továbbá a nemzet és közjó érdekében civilizált közbeszéddel, a civil kurázsi eszközeivel, a mindenkori kormánnyal történő párbeszéd szélesítése, amely lehet támogató és kritizáló egyaránt.

A mindenki számára nyílt és elérhető kerekasztal rendezvénysorozatunkat az idén is folytattuk. Ernyőszervezetként működve összefogjuk a hazai és a határ menti civil szervezeteket. A civilséget előtérbe helyező munkánkba betekintést nyújtottunk az abban tevékenykedni kívánó civileknek, a magyarok összefogását kívánó civil háló fejlesztése érdekében.

Főbb helyszínek Debrecen, Szeged, Kecskemét, Nagyvárad, és Zenta voltak.

Programjainkkal megalapoztuk a civil szervezetek tartós szakmai együttműködését és a hosszú távú kapcsolatrendszereket. A hazai és nemzetközi civil szervezeteket feltérképeztük. A civilek nyújtotta szolgáltatásokat megismerhették a lakosok, ezáltal bevontuk őket a közösségi folyamatokba. Ezáltal példát mutattunk a hétköznapi emberek számára, rámutattunk arra, hogy működő közösséget alkotva, együttes erővel egyre többet el lehet érni. A másik fontos szempont, hogy bár főként magyar anyanyelvűek vesznek részt ezeken a programokon, mégis – amiatt, hogy egy országhatár választ el bennünket – mások a kulturális szokásaink. Közös rendezvényeinken résztvevők megismerhetik egymás erkölcsi és kulturális szempontjait, melyek a társadalomra fejlődő hatással vannak.

 

Elérhetőségek:

Elnök: Ferenczi Ildikó

Cím: 4225 Debrecen, Templom u. 46.

Telefonszám: 70/932-7490

E-mail cím: deike2007@gmail.com

Bankszámlaszám: 72900666-10503638

Adószám: 18996074-1-09