Civil szakmai tanulmányút Brüsszelbe

 2014. december 04., csütörtök

Irány Európa – Betekintés a brüsszeli parlament munkájába80709_europai_pa.thumbnail

Szervezetünk, a Humán Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Alapítvány, 2011. május 6-11. között brüsszeli szakmai tanulmányúton vett részt. Az egyhetes szakmai látogatás során betekintést nyertünk az Európa Parlament életébe, képet alkothattunk az ott folyó munkákról, működésről és a döntéshozatalok nehézségeiről és következményeiről. Megismerkedhettünk az EU- szintű ügykezelés módszereivel.

Célunk, hogy az Európa Parlament működési struktúráját kiismerve, a támogatási rendszerrel kapcsolatos valamennyi fontosnak vélt információt átadjuk a tanulmányutat követő fórumsorozaton, illetve saját honlapunkon keresztül – (www.csodakcsodaja.hu) – is elérhetővé tegyük az érdeklődők számára.

DSC05752 DSCN2484

A pályázat fő célja az Európai Parlament brüsszeli épületének látogatása volt, az Európa Parlament összetételének, vezetési struktúrájának, munkafolyamatainak megismerése. A szereplők a brüsszeli út során betekintést nyerhettek a parlamenti jogalkotás mindennapjaiba, az EU ügykezelés módszereibe. Szervezetünk hazaérkezését követően tapasztalatainkat egy fórumsorozat keretében adtuk át a régió civil szervezeteivel esélyegyenlőséget biztosítva minden félnek.

DSC05796 DSC05850

Az esélyegyenlőséget, az előnyök megteremtését az észak-magyarországi hátrányos helyzetű térségben működő szervezetek nemzetközi részvételére, kapcsolatainak megteremtésére alapvető feladatunknak tekintjük.

Az előadásokon fontosabb témáink három helyszínen a horizontális kapcsolatokat befolyásoló és meghatározó tényezők, valamint az Euroatlanti folyamtokhoz tartozó pályázati lehetőségek támogatási formák, különös tekintettel az ipari és mezőgazdasági folyamatokra, amely a Miskolci kistérségnek még mai is a legfőbb megélhetési forrása.

Az eszmecserén elmondott információk és az előadók tapasztalatai segítségével a civil szervezetek képviselői sikerrel vehetnek részt az európai uniós források lehívásában, a pályázati eszközök felhasználásában, és így konkrét programjaikat a pályázati felhívásoknak megfelelően valósíthatják meg és új kapukat nyithatnak a nemzetközi kapcsolataik és az európai integráció irányába.